Přehled legislativy TPMS v EU

Legislativa EU Systémy monitorování Tlak v Pneumatika ( TPMS) jsou důležitým bezpečnostním prvkem vozidel, který je uzákoněn v mnoha zemích po celém světě. Od svého prvního přijetí v roce 2008 ve Spojených státech (TREAD Act) se legislativa rychle rozšířila v různých zemích včetně členských států EU, Jižní Koreje a Japonska.

V EU se systém TPMS stal povinným pro všechna vozidla třídy M1 (vozidla navržená a konstruovaná pro přepravu cestujících a neobsahující více než osm sedadel kromě sedadla řidiče) registrovaná po 1. listopadu 2014. Původní legislativa byla schválena v roce 2009 Brusel (UN ECE R64) s cílem optimalizovat spotřebu paliva a zvýšit bezpečnost řidiče, což jsou dvě nejznámější výhody systémů TPM.

Zavedení legislativy v EU proběhlo s dvouletým harmonogramem zavádění počínaje 1. listopadem 2012. Všechna vozidla typově schválená po tomto datu byla vybavena systémem TPM. Navíc všechna nově registrovaná vozidla po 1. listopadu 2014 měla systém TPM.

Původní legislativa se vztahovala pouze na osobní vozidla (typ M1), a když TPMS prokázal svůj dopad na životní prostředí, bezpečnost a ekonomický dopad, v roce 2019 přijali zákonodárci v Bruselu důležité rozhodnutí implementovat aktualizaci předpisu EHK OSN z roku 2017, nyní známého jako UN ECE R141. Aktualizovaná legislativa rozšiřuje povinnou montáž TPMS nad rámec kategorie M1 (do 3 500 kg) o vozidla typu N1 , která jsou navržena a vyrobena pro přepravu zboží a jejichž maximální hmotnost nepřesahuje 3,5 tuny. TPMS pro další kategorie včetně M2, M3, N2, N3, O3 a O4 bude také povinné. Diskutuje se o rozdělení předpisu UN ECE R141 na dva na základě typů vozidel, k tomu však zatím nedošlo.

Změna legislativy byla výsledkem revidovaného dokumentu obecných bezpečnostních předpisů, který byl zaveden v roce 2019 s cílem zlepšit bezpečnost na silnicích EU. Spolu s TPMS aktualizovaný dokument ovlivňuje další prvky bezpečnosti silničního provozu, jako je ADAS, systémy bezpečnosti chodců a cestujících, brzdění, osvětlení, řízení atd.

Revidovaná legislativa TPMS má vstoupit v platnost s Rok zaváděcím obdobím: od července 2022 bude TPMS povinný pro všechna Nový vozidla M1 a všechna Nový schválení typu pro M2, M3, N1, N2, N3, O3, O4. kategorie vozidel. Později, v roce 2024, bude funkční systém TPM povinný pro všechny Nový registrace pro tyto kategorie vozidel: M1, M2, M3, N1, N2, N3, O3, O4. Vzhledem k dalšímu vývoji epidemie COVID-19 jsou však možné mírné úpravy termínů zavedení.

Schrader jako přední výrobce přímých TPMS vítá aktualizovanou legislativu. Věříme, že tyto změny pozitivně ovlivní bezpečnost silničního provozu v Evropské unii, protože vozidla typu N1 byla poměrně velkou rizikovou skupinou nehod. Schrader a její mateřská společnost Sensata Technologies jsou plně v souladu s připravovanou legislativou jak na straně aftermarketu, tak na straně OE .

Prameny:

1. https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_19_1793
  2. https://www.unece.org/fileadmin/DAM/trans/main/wp29/wp29regs/2017/R141e.pdf
  3. https://www.vehicle-certification-agency.gov.uk/vehicletype/definition-of-vehicle-categories.asp#:~:text=Category%20N1%3A%20Vehicles%20designed%20and,but%20not%20exceeding %2012%20 tun.
  4. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2019:325:FULL&from=CS

Napsal Mariam Lochoshvili Marketing & Communications Manager